Pe 1 noiembrie 2016 a început implementarea colectării selective în Zona 1 Sibiu care include Municipiul Sibiu și localitățile Ocna Sibiului, Cisnădie, Boița, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Marpod, Nocrich, Orlat, Păuca, Poplaca, Rașinari, Râu Sadului, Roșia, Sadu, Slimnic, Șelimbăr, Șura Mare, Șura Mică, Tălmaciu, Vurpăr.

Este unul dintre pașii importanți pentru finalizarea proiectului cu finanțare europeană (Sistem de Management Integrat al Deșeurilor) derulat de Consiliul Județean Sibiu impreună cu 63 de unități-administrativ teritoriale din județul Sibiu. Nefinalizarea acestui proiect ar atrage după sine obligația de a returna către Comisia Europeană suma cheltuită din finanțarea europeană (aprox. 20 de milioane de Euro).

O schimbare esențială este că taxa de salubritate nu se mai plătește la operator, ci la primărie. În același timp, fondurile obținute din valorificarea deșeurilor reciclate intră în bugetul public local. Prin urmare, cu cât cetățenii reciclează mai eficace, cu atât cresc șansele de reducere a taxei de salubritate. Pentru a înțelege mai bine rolul tutoror celor implicați, faceti click aici

Contractul de delegare a responsabilității pentru colectarea selectivă în Zona 1 Sibiu s-a încheiat cu operatorul SOMA SRL, câștigătorul procedurii de licitație în urma sentințelor definitive ale instanțelor judecătorești care au soluționat contestațiile din procesul de licitație. SOMA colectează deșeurile menajere de la populație și le transportă la stația de sortare.
Contractele de delegare pentru Stația de Sortare și Compostare Șura Mică și pentru Stația de Sortare Cisnădie au fost încheiate cu asocierea Schuster – Brantner.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECO Sibiu, formată din Consiliul Județean Sibiu și 63 de unități administrativ-teritoriale monitorizează activitatea operatorilor de salubrizare implicați.

Pubelele, containerele și igloo-urile utilizate în Zona 1 au fost achiziționate în cadrul proiectului în anul 2014.

Construcția platformelor publice de colectare în Mun. Sibiu cade în sarcina Primăriei Sibiu.  5 decembrie 2016 este termenul anunțat de Primăria Sibiu pentru finalizarea construcției platformelor publice.