Sibiu recicleaza

Home » Resurse » Întrebări frecvente

Întrebări frecvente

Deși la prima vedere colectarea separată a deșeurilor poate părea ceva simplu, în realitate însă în viața de zi cu zi pot apărea și unele situații ceva mai complicate.
Mai jos găsiți răspunsurile la unele dintre cele mai frecvente situații care v-ar putea ridica semne de întrebare.

Cum se colectează deșeurile care conțin mai multe tipuri de material reciclabil (spre exemplu, un ambalaj care conține atât hârtie cât și plastic)?
Aceste deșeuri se colectează în funcție de materialul predominant (în exemplul de mai sus, dacă acesta este hârtia, atunci se vor colecta ca hârtie, iar dacă este plasticul, se vor colecta ca plastic).

Pot arunca deșeurile de ambalaje cu resturi alimentare în ele?
Nu. Ambalajele trebuie golite de toate resturile alimentare. Dacă sunt prea murdare, se aruncă în recipientul gri pentru deșeuri amestecate.

Trebuie să spăl deșeurile (de ex. cutiile de conserve) înainte de a le colecta separat?
Spălarea cutiilor/sticlelor goale nu este necesară. Acestea trebuie golite cât mai bine de conținut. Spălarea lor ar duce la un consum de apă nejustificat.

Trebuie să presez deșeurile înainte de a le colecta?
Da. În acest fel, deșeurile (de ex. buteliile de PET, dozele de aluminiu) vor ocupa mult mai puțin loc și vor fi mult mai ușor de transportat.

Trebuie să scot dopul recipienților de plastic înainte de colectare?
Nu este obligatoriu, dar acest lucru este folositor, deoarece ușurează activitatea de reciclare. Recipienții sunt produși dintr-un material diferit de cel din care sunt produse dopurile. Cele două se reciclează în fluxuri diferite. Mai mult, ca să puteți presa recipienții, este necesar să le scoateți dopurile.

Trebuie să scot etichetele de pe sticle, PET-uri, conserve?
Nu este necesară scoaterea etichetelor.

Pot colecta polistiren utilizat la ambalarea alimentelor (de ex. tăvițele pe care este ambalată carnea)?
Polistirenul utilizat la ambalarea alimentelor poate fi colectat separat în vederea reciclării după ce vasul, tava etc. sunt golite de conținut. Acestea se colectează în recipientul galben pentru colectarea plasticului și a metalului.

 Pot colecta folii de aluminiu?
Folia de aluminiu utilizată la împachetarea alimentelor poate fi colectată separat doar în cazul în care este curată. Dacă folia de aluminiu este murdară, trebuie aruncată în recipientul pentru deșeuri amestecate.

 De ce se colectează doar ambalajele (sticle și borcane) din sticlă, nu și geamurile sau vesela spartă?
Sticla de la geamuri, oglinzi, veselă etc. conține substanțe chimice care nu se regăsesc și în sticla utilizată la producerea ambalajelor, substanțe care intervin în mod negativ în procesul de reciclare.

În recipientul albastru pot colecta orice fel de deșeu de hârtie și carton?
Da, cu condiția ca deșeul respectiv să fie curat sau nu foarte murdar. De exemplu, nu puteți colecta în acest recipient hârtia de la pachetul de unt, șervețelele de hârtie folosite, scutecele de unică folosință, și tampoanele utilizate, vesela de unică folosință (din hârtie) utilizată. Aceste deșeuri trebuie colectate în recipientul gri pentru deșeurile amestecate.

Cum pot să fiu sigur că deșeurile pe care le colectez separat nu sunt amestecate de către operatorul de salubrizare în vederea transportului?
Deșeurile colectare separat nu vor fi amestecate de către operator în vederea transportului. Operatorul va colecta aceste deșeuri separat, pe baza unui program stabilit și comunicat din timp.

Trebuie să cumpăr recipienții pentru colectarea separată a deșeurile reciclabile și a deșeurilor biodegradabile?
Nu trebuie să cumpărați acești recipienți, ei sunt asigurați cu titlu gratuit de către primărie.

Ce se întâmplă cu deșeurile reciclabile după ce le colectez separat?
Sunt transportate către operatorul de salubrizare la stațiile de sortare. După ce sunt sortate, iar eventualele greșeli de colectare corectate, materialele obținute sunt transmise operatorilor economici în vederea reciclării.

Ce se întâmplă cu deșeurile biodegradabile după ce le colectez separat?
Sunt transportate de către operatorul de salubrizare la stațiile de compostare. Aici, în urma unor procese specifice, sunt transformate în compost, material ce poate fi utilizat ca îngrășământ. În cazul locuințelor individuale unde există suficient spațiu, aceste deșeuri pot fi compostate în curte.

Ce fac cu deșeurile voluminoase care nu încap în recipienții de colectare?
Deșeurile voluminoase (ex. mobilă veche, saltele) necesită o colectare separată în vederea valorificării. Verificați la operatorul de salubrizare cu care aveți contract ce modalități de colectare separată vă pune la dispoziție și care sunt costurile.

Ce fac cu echipamentele electrice și electronice stricate pe care vreau să le arunc?
Deșeurile de echipamente electrice și electronice sunt colectate în puncte special amenajate de primărie. Verificați la operatorul de salubrizare unde este cel mai apropiat punct de colectare.

Unde pot arunca bateriile pe care nu le mai pot folosi?
Bateriile și acumulatorii portabili (nu auto) uzate pot fi colectați acasă, într-o pungă sau cutie. Majoritatea supermarketurilor și hypermarketurilor au un punct special amenajat de colectare a acestora, situat de obicei la intrarea clienților. Când vă duceți la cumpărături, luați și bateriile uzate cu dumneavoastră și lăsați-le la punctul respectiv.

Ce fac cu molozul și resturile de materiale de construcții rezultate de la reabilitarea sau construirea unui imobil?
Deșeurile de construcții și demolări trebuie colectate separat pentru a putea fi valorificate. Înainte de începerea lucrărilor de construcții, verificați la operatorul de salubrizare cu care aveți contract ce modalități de colectare separată vă pune la dispoziție și care sunt costurile. Dacă realizați respectivele lucrări cu o firmă autorizată, cereți să se ocupe și de gestionarea deșeurilor rezultate.

22 martie 2012